Hemen hemen herkesin severek tükettiği bir yiyecek olan çikolata sağlığımız üzerinde olumlu ve olumsuz etkiler yapabiliyor.

Çikolata tüketildiğinde içerisinde bulunan bazı bileşenler seratonin seviyelerini arttırmakta dolayısıyla da mutlu olmayı sağlamaktadır. Aynı zamanda içeriğinde bulunan kafein nedeniyle bilişsel işlev ve ruhsal durum üzerinde olumlu etki göstermektedir.

Düzenli çikolata tüketimi vücuda alınan polifenoller, bitkisel steroller ve posa kan yağlarını düşürücü ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu etki göstermektedir.

İçeriğinde bulunan epikateşin gibi bileşenler tansiyonu düşürücü etki gösterebilmektedir. Aynı zamanda içeriğindeki kakao insülin direnci ve şeker hastalığı üzerinde kan şekeri emilimini azaltarak veya insülin kullanımını arttırarak olumlu etki göstermektedir.

Çikolata enerjisi yüksek olduğu için dengeli ve kontrollü tüketilmediğinde ağırlık artışına neden olmaktadır. Ancak bitter gibi kakao oranı yüksek çikolataların karbonhidrat ve yağ sindirimini azaltarak veya yağdokusundan yağ yıkımını uyararak vücut ağırlığı üzerinde olumlu etkileri de olabilmektedir.

Çikolata birçok açıdan faydalı ama doymuş yağ ve şeker içeriği nedeniyle tıpkı diğer yiyecekler gibi belirli ölçü ve sınırlarda tüketilmesi gereken bir yiyecek.

Çikolata tüketilmeden önce şeker kaynağının ne olduğuna bakılmalı; doğal şekerle mi tatlandırılıyor yoksa glikoz şurubu mu içeriyor veya stevyalı bir çikolata mı?

Sütlü, fındıklı, kuru meyveli gibi sıralayabileceğimiz birçok çikolata var. Ama kakao miktarına ve polifenol içeriğine bakıldığında bitter çikolata daha sağlıklı.

Bitter olsa bile, yüzde 70’in üzerinde kakaolu bitter çikolataların 100 gramı yaklaşık 400 kalori içeriyor. Bu nedenle çikolata tüketiminin günlük 40 gramı geçmeyecek şekilde olması önemli. Bu nedenle tercih olarak yüzde 70 bitter olan seçimler diğerlerine göre daha sağlıklı olacaktır. 

Diyetisyen Nimet KÜLTEKİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir