Nöroloji
NÖROLOJİ NEDİR?
Nöroloji, beyin, omurilik, omurilikten çıkan sinirler ve kaslardan kaynaklanan hastalıkların teşhis ve tedavisi ile uğraşan bir bilim dalıdır.
Sinir sistemi vücudun idaresinde rol alan, yapısı ve işleyişiyle çok karışık olan bir sistemdir. Bu sistemin incelenmesi, fonksiyonlarının aydınlatılmasıdır. Beyni, omuriliği ve etrafındaki sinirleri ilgilendiren hastalıklar, (tümör, iltihap, kazalar vb.), umumiyetle aynı şeylerdir. Ancak bu yapıların görevine göre vücuttaki aksaklığın şekli ve genişliği değişir. Etraftaki sinirlerin rahatsızlıklarında görülen, o sinirin gittiği bölgede kuvvet ve his azalmasıdır. Yine sinirsel etkiyle bu bölgelerde terleme ve kanlanma da bozulur. Bunun sebebi bitkisel sinir sistemi liflerinin de etraftaki sinirleri içinde taşınmış olmalarıdır.
Omurilik, organlardan beyne hissi, beyinden etrafa motor (hareketle ilgili) uyarılar ulaştıran bir ana yoldur. Buranın rahatsızlığında kuvvet kaybı, his kaybı ve bitkisel fonksiyonların yapılamaması ortaya çıkar. Ayrıca omuriliği zedelenen kişi, idrar ve dışkı kontrolünü de kaybeder.
Beynin hastalıkları genel veya lokal olabilir. Bir tümör veya travma (zedeleme, yaralama) lokal etkiyle çeşitli belirtiler ortaya çıkarırken, beyin iltihabı (ensefalit) veya zehirlenme bütün vücudu etkileyen belirtilere sebep olacaktır.
Elektroensefalografimet odunun, bilgisayarlı beyin tomografisinin ve manyetik rezonanscihazının tıp alanında kullanılmaya başlanması bu ilmin erken teşhis ve yerinde tedavi imkanlarını arttırmıştır.
NÖROLOJİ HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?
Sara hastalıkları-bayılmalar (epilepsiler)
Kendiliğinden veya yüksek tansiyon sonucu gelişen beyin içi kanamalar,
Kol ve bacaklarda uyuşma hissi
Ellerde ve ayaklarda uyuşma, titreme, yanma, karıncalanma, güçsüzlük
Parmak uçlarında uyuşukluk,
Vücudun sağ veya sol tarafında uyuşukluk hissi
Baş ağrısı, Migren
Felç,
Baş dönmesi
Kasılma
Bunama
Çift görme
Yüz ağrısı
Yürüyüş bozuklukları,
Denge kaybı,
Konuşma bozukluğu,
İstemsiz hareketler
Hafıza kaybı
Unutkanlık