Üroloji nedir?

  • Üroloji erkek ve kadında üriner sistem ve erkekte üreme, genital sistem ile ilgili hastalıkların tanısı , cerrahi ve/veya medikal tedavilerini üstlenen tıp dalıdır. Üriner sistem organları: böbrek üstü bezleri, böbrekler, böbrek kanalları ( üreter ) , mesane, idrar çıkış kanalı ( üretra ), prostattır. Genital sistem ise penis ve testisleri içerir.
  • Üroloji alanına giren hastalıklar nelerdir? Böbrek, böbrek üstü bezi ( adrenal ), mesane, prostat, testis, penis kanserleri, üriner sistem taş hastalıkları ( böbrek, üreter, mesane ), iyi huylu prostat büyümesi (BPH ), İdrar yolu darlıkları, idrar kaçırma ( inkontinans ), üriner sistem enfeksiyonları, erkek infertilitesi ( kısırlık ), erkek cinsel fonsiyon bozukluğu, varikosel, hidrosel ( testis torbası içinde sıvı toplanması), inmemiş testis, hipospadyas, mesaneden böbreğe idrar kaçağı gibi hastalıklardır.
  • Kudret International Hospital bünyesinde bulunan ameliyathane, yoğun bakım, tanı ve tedavi cihazları kullanılarak , tıbbın gerektirdiği tedaviler, girişim ve ameliyatlar, gerektiği ölçüde , mesleğinde uzman doktorlarımız tarafından uygulanmaktadır.

Üroloji bölümünde uygulanan operasyonlar Kanser Ameliyatları

  • Prostat Kanserinde Radikal Prostatektomi
  • Mesane Kanserinde Radikal Sistektomi ve bağırsaktan mesane oluşturma ameliyatı)
  • Mesane Kanserinde TUR (Endoskopik yöntemle Mesane Tümör Ameliyatı)
  • Böbrek Kanserinde Parsiyel veya Radikal nefrektomi ameliyatları
  • Testis Tümörlerinde Cerrahi Girişimler

Taş Ameliyatları

  • Böbrek Taşı Ameliyatları ( Açık ve Endoskopik) (Perkütan nefrolitotomi)
  • Üreter Taşı Ameliyatları (Açık ve Üreteroskopik)
  • Mesane Taşı Ameliyatları ( Açık ve Endoskopik)

Prostat Ameliyatları

  • Açık Prostatektomi
  • TUR (Endoskopik Prostat Ameliyatı)

Böbrek Ameliyatları

  • Böbrek Kisti Ameliyatları
  • Böbrek alınmasını gerektiren Nefrektomi Ameliyatları
  • Üreteropelvik darlık ( Kapalı, açık) ameliyatları

Mesane Ameliyatları

  • Mesane taşı ameliyatları ( Kapalı, açık)
  • Üretra Ameliyatları Üretral darlık ( Kapalı, açık, yamalı) ameliyatları
  • Penil Ameliyatlar
  • Penil Protez (Bükülebilen, Şişirilebilen)
  • Penis eğriliği ameliyatları
  • İdrar kaçırmaAmeliyatları
  • Suni sfinkter
  • Kadın ve erkekte mesane boynu askı ameliyatları
  • Enjeksiyon

Çocuk Ürolojisi Ameliyatları

  • Sünnet
  • İnmemiş Testis Ameliyatları
  • VUR (idrar reflüsü) Ameliyatları
  • Hipospadias ameliyatları

İnfertilite (Çocuk Sahibi Olamama) ile ilgili Girişimler

  • Varikosel Ameliyatı (Lokal anestesi, Loupe veya Mikrocerrahi Yöntem ile)

Diğer Ameliyatlar

  • Hidrosel ( Yumurta torbasında su toplanması) ameliyatı

Diğer İşlemler

  • Prostat kanseri için transrektal ultrason eşliğinde prostat iğne biyopsisi
  • İdrar akım hızı çalışması
  • Perkütan nefrostomi

 

TUR-P

İyi huylu prostat büyümesi için en sık ve en eski uygulanan klasik lazerli cerrahi bir yöntemdir. Günümüzde 80ml’den küçük prostat tedavisinde altın standart teknik olarak kabul edilmektedir.

TUR-P Yöntemi Nasıl Yapılır?

TUR-P İşlem genel anestezi veya spinal anestezi altında uygulanır. İşlem öncesi kan sulandırıcı kullanan hastaların bu ilaçları gerekli bölüm hekimleri ile konsulte edilerek kesilir veya değiştirilir.

TUR-P işleminde idrar yapılan dış idrar kanalından kameralı bir rezektoskop denilen bir aletle girilir. Mesane taş veya tümör varlığı açısından kontrol edilir.

Daha sonra idrar borusunun prostat tarafından tıkanan kısmı rezektoskop içinde cerrah tarafından ileri geri hareket ettirilen bir tel yardımıyla kesilir.

Bu tel üzerinden elektrik akımı geçmekte ve kesme veya kanamayı durdurma işlemi gerçekleşmektedir. İdrar akımını sağlayacak kadar prostat kesildikten sonra kesilen prostat dokusu önce mesaneye oradan da yıkamayla dışarı alınır.

Kanayan damarlar yine bu tel ile dokunulup durdurularak işlem tamamlanır. Ameliyat sonunda idrar yoluna kalın bir sonda takılır. Ameliyat sonrası kanamayı-pıhtı oluşumunu önlemek için serum ile sondadan yıkama yapılır.

Ameliyat Sonrası Takip Nasıl Yapılır

TUR-P ameliyatının ilk gününde mesane içinde pıhtı oluşumunu önlemek için mesane içine bir serum ile yıkama yapılır. Bu serum sondanın bir kanalından mesane içine verilip diğer kanalından torba içine akar. Ameliyat sonrası 1 veya 2. gün idrarda kanama olup olmamasına bağlı olarak bu yıkama serumu çıkarılır. Sonda ameliyat sonrası takipte 2-3.gün çıkarılabilir. Hastaların bu dönemde tansiyon ve ateşleri, kan değerleri takip edilir. Cerrahın tecrübesine ve hastanın durumuna göre değişmekle birlikte ameliyat sonrası 2-3.gün taburcu edilebilirler.

Ateşi- idrar yolu enfeksiyonu olan, kan değerlerinde bozulma olan, kan takılması gereken hastalar, idrarda kanaması olan hastalar hastanede takip edilebilir.

Hastanede Kaç Gün Kalınır?

TUR-P operasyonu sonrası en az 2 gün hastanede kalınır. Sonda bazı hastalarda daha uzun süre tutulması önerilir ve bu hastalar eve sonda ile taburcu edilebilir. Bazı hastaların da idrar borusunda darlık saptanır ve aynı işlem sırasında bu darlık alanı açılır.

Takipleri sorunsuz olan hastaların sondaları alınır, idrar yapan hastalar evlerine gönderilebilir. Taburcu edilirken evde kullanacakları ilaçlar reçete edilir.

Taburculuk Sonrası Hastaları Ne Bekliyor?

TUR-P ameliyatı iyileşme süresince hastaların idrarda yanma ve kanamaları olur ve yaklaşık 3 ay kadar devam edebilir. Ani sıkışma ve tuvalete yetiştiremeyip damla kaçırmalar görülebilir. Bazı hastalarda idrar yapamayıp sonda takılması gerekebilir. Özellikle ıkınma zorlanma sonrası ciddi kanaması olan hastalar da bildirilmektedir.

Cinsel hayatlarına 4-6 hafta sonra başlayabilirler. Endoskopik yani kesi yapılmayan ameliyat olduğu hastaların banyo yapmalarında sakınca yoktur.

TURP Sonrası Hastalar Nelere Dikkat Etmeli?

Hastaların özellikle bol sıvı almaları ve lifli gıdalar tüketmeleri önerilir. Kabızlık durumu gibi ıkınma zorlanma, ağır kaldırma kanama riskini artırabilir.  Soğuk havalarda şikayetler artacağından kendilerini birkaç ay soğuktan korumaları tavsiye edilir.

Yüksek ateş, bulanık kötü kokulu idrar, yumurtalarda şişme ve kasık ağrısı varlığında enfeksiyondan şüphelenilir. Bu durumlarda lütfen doktorunuza müracaat ediniz.

TURP Sonrası Cinsel Yaşantılarında Neler Bekliyor Hastaları?

Hastalarımız yaklaşık 4-6 hafta sonra cinsel ilişkiye başlayabilirler. Meni çıkışı maalesef %60-85 hastada olmaz (retrograd ejakülasyon). Orgazm anında meni idrar kesesine karışır. Prostat cerrahisi sonrası erektil disfonksiyon (sertleşme bozukluğu) oranlarının araştırıldığı bir meta-analizde (geçmişte yayınlanmış makalelerin verilerinin derlemesi) erektil fonksiyonlarda değişim olmadığı bildirilmiştir.

 

SU BUHARLI TEDAVİ (R*zum Tedavisi)

Sağlıklı bir prostat ceviz büyüklüğünde ve yaklaşık 20 gramdır. İyi huylu prostat büyümesi mesane ile üretra denen idrar kanalının üst kısmında yerleşmiş olan prostat bezinin büyümesidir. Prostat büyümesi; sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, kesik kesik idrar yapma, idrarını tam boşaltamama, gece sık sık idrara çıkma ve zaman zaman idrar kaçırma gibi şikayetlere sebebiyet vermektedir. Hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bu şikayetler sosyal hayatta da zorluklara sebep olur.

Ameliyat Olmaktan Çekinen Ve İlaç Kullanmak İstemeyen Hastalara Çözüm

Günümüzde iyi huylu prostat büyümesinde ameliyatsız yöntem olarak sıcak su buharlı tedavi uygulanmaktadır. Birkaç damla steril su; radyofrekans enerjisiyle su buharına dönüştürülerek tıkanıklığa sebep olan prostat dokusuna uygulanır ve buradaki hücrelerin ölmesi sağlanır. Bu hücrelerin ölmesiyle prostat dokusu küçülür ve idrar yolu önündeki engel kalkmış olur. İyi huylu prostat büyümesi hastalığı olan ancak ilaç tedavisine rağmen yarar görmeyen yada yıllarca prostat ilacı kullanmak istemeyen her yaştaki hastaya uygulanabilir. Ayrıca, hem ilerleyen yaş hem de ek hastalıkları nedeni ile genel anestezi ya da spinal anestezi alamayan ve sondayla yaşamak zorunda olan hastalara bu tedavi yöntemi güvenle uygulanabilmekte ve bu hastalar için umut ışığı olmaktadır.

Cerrahi Uygulamalarla Cinsel Yaşamın Olumsuz Etkilemesini İstemeyen Hastalar Başta Olmak Üzere Birçok Hasta Prostat Sıcak Su Buharı (R*zum Tedavisi) Tedavi Uygulamasından Yararlanabilir.

Hızlı ve etkili bir yöntem olan  sıcak su buharı tedavisi (R*zum Tedavisi), hastalara birçok avantaj sağlamaktadır. Tedavi, bir cerrahi yöntem olmadığı için iyi huylu prostat büyümesi ameliyatlarının sebep olabileceği boşalma ve ereksiyonla ilgili yan etkilere karşı hastaları korumaktadır. Hastaların geneli işlemin ardından hastanede kalmaya gerek olmadan birkaç saat sonra taburcu edilebilmektedir.

Sıcak Su Buharlı Tedavi (R*zum Tedavisi) Yöntemi İyi Huylu Prostat Büyümesi İçin Uzun Vadede İyi Sonuçlar Veren Güvenli Ve Etkili Bir Tedavidir.

2017 yılından itibaren dünyanın gelişmiş ülkelerinde uygulanmakta olan prostat sıcak su buharı tedavi (R*zum Tedavisi) uygulaması, dünya genelinde 35.000’den fazla hastaya güvenle gerçekleştirilmiş ve hastalar başarı ile tedavi olmuştur. 5 yıllık sonuçlara göre hastaların Su Buharı Tedavisi (R*zum Tedavisi) sonrasında tekrar tedavi ihtiyacı %4,4 gibi düşük bir orandadır.

MAKALELER

TUR-P İŞLEMİ

SICAK SU BUHARLI TEDAVİ (R*zum Tedavisi)

ANDROPOZ NEDİR?

BÖBREK TAŞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

BÖBREK YETMEZLİĞİ

KISIRLIK NEDİR?

ERKEN BOŞALMA NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

FRENGİ NEDİR?

HEMATÜRİ NEDİR?

İDRAR KAÇIRMA

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDİR?

KUM DÖKME BELİRTİLERİ NELERDİR?

LÖKOSİT NEDİR?

PROSTAT NEDİR?

SÜNNET

VARİKOSEL NEDİR?

Choose Your Schedule