Histeroskopi İşlemi :
Histeroskopi, vajina ve rahim ağzından, histeroskop adı verilen özel bir optik cihaz ile girilerek rahim içinin görüntülenmesidir. Histeroskopi ameliyatı hafif bir genel anestezi altında yapılmaktadır. Genellikle operasyon süresi 30 dakikayı geçmemektedir ve hasta aynı gün taburcu edilmekte, günlük yaşamına, aktivitelerine dönebilmektedir.
Yöntem uygulanırken önce vajene spekulum yerleştirilir vajinal dezenfeksiyon yapılır. 3-5 mm -10 mm kalınlığındaki histeroskop rahim ağzından rahim içine sokulur. Histeroskopun kanalından verilen CO2 gazı veya özel sıvılar rahim içini şişirmek için kullanılmaktadır. Histeroskop ile alınan görüntü, optik-kamera sistemi aracılığıyla monitöre aktarılmaktadır.
Tanısal amaçlı (Diagnostik / Ofis) histeroskopi:
Günümüzde sıkça uygulanan tanısal amaçlı histeroskopi; kadın hastalıklarının teşhisi ve tedavisi için büyük önem arz etmektedir. Yapışıklıkların, miyomların ve poliplerin tespit edilebildiği ve tüp bebek tedavisi öncesi gereken tanısal amaçlı histeroskopi (ofis histeroskopi) işleminde; rahim içinde yer alan tüm patolojiler rahatlıkla görülebilmekte ve hastada bir sonraki tedavi aşaması planlaması yapılabilmektedir. Herhangi bir anestezi gerektirmeden ofis şartlarında bu işlem yapılabilmektedir. Gerekirse aynı seansta operatif histeroskopiye geçilebilmektedir.
Histeroskopi işlemi ile Tanı koyulup Tedavi edilebilen hastalıklar:
• Rahim içi polipler
• Rahim için gelişen miyomlar
• Aşırı adet kanamasında nedenin araştırılması
• Kısırlık nedeninin araştırılması
• Tekrarlayan düşük nedenlerinin araştırılması
• Anormal Rahim içi kalınlığının araştırılması
• Rahim içi dokusunun (endometrium) erken evre kanserleri teşhis edilebilir, doğrudan gözlem altında şüpheli bölgeden biopsi alınabilir.
Operatif histeroskopi:
Genellikle genel anestezi altında uygulanan operatif histeroskopi yöntemi ile rahim içindeki patolojiler tedavi edilmektedir. Tanısal histeroskopinin daha ileri şekilidir. Rahim içindeki her türlü yapı ayrıntılı olarak görüntülendikten sonra, rezektoskop adı verilen elektrocerrahi sistemiyle herhangi bir patoloji düzeltilebilmekte veya çıkartılmaktadır.
Operatif histeroskopinin avantajları:
Yukarıda belirtilen problemlerin açık ameliyat yapılmadan veya rahmin alınmadan tedavisi gerçekleştirilmektedir. Özellikle kısırlık tedavisi gören veya ilerde çocuk sahibi olmayı düşünen hastalarda kürtaj şeklinde veya karından açık ameliyat şeklinde yapılan operasyonlar ilerde hamile kalmayı zorlaştırabilmekte veya yeni kısırlık nedenlerine yol açabilmektedir (rahimiçi yapışıklık ve karın içinde yapışıklık gibi). Özellikle bu grup hastalarda histeroskopik cerrahi en başarılı tedavi yöntemidir.