İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle idrar yolundan mesaneye, daha nadiren böbreklere kadar ulaşan bakterilerin neden olduğu çok yaygın görülen bir enfeksiyondur.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
İdrar yolu enfeksiyonununen yaygın belirtisi, idrar esnasında veya sonrasında meydana gelen ağrı ve yanma hissidir. Diğer belirtiler arasında sık idrara çıkma, idrarı tam bitirememe, kasıklarda ağrı ve şişlik hissi, bulanık ve ağır kokulu idrar, ateş, bulantı ve kusma yer almaktadır.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNUN SEBEPLERİ NELERDİR?
Havuz, deniz, hamam, sauna gibi ıslak ortamlar, genital akıntı, genital hijyene dikkat edilmemesi, cinsel ilişki, sık partner değişikliği, yetersiz sıvı alımı ve buna bağlı yetersiz idrar çıkışı, vücut direncinin düşmesine neden olabilecek durumlar; kronik hastalıklar, travmalar; idrar yolu anomalileri, idrar yolu tıkanıklıkları, taş hastalıkları, kateter kullanımı, çeşitli doğum kontrol yöntemleri(diyafram gibi) ve menopoz idrar yolu enfeksiyonu nedenlerindendir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNUN TANISI NASIL KONULUR?
İdrar yolu enfeksiyonu tanısını koyabilmek için idrar tahlili yapmak gerekmektedir. İdrarda görülen bakteriler kültür tahlili ile besiyerinde üretilir. Bakterinin tipi ve hangi antibiyotiğe duyarlı olduğu saptanır.
İDRAR YOLLARI ENFEKSİYONUNUN TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
Sadece mesaneyi tutan, septik seyretmeyen basit idrar yolu enfeksiyonları için; genital hijyene dikkat edilmesi, bol ve sirkadyen(aralıklı-güne yayarak) sıvı alımı ve kısa süreli düşük doz antibiyotikler tercih edilmektedir. Kana yayılmış veya böbreği tutan septik idrar yolu enfeksiyonlarında ise uzun süre antibiyotik kullanımı uygundur ve hasta seyrine göre hastane yatışı ve damar içine sıvı ve yüksek doz antibiyotik tedavileri gerekebilmektedir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR
-İdrar yolu enfeksiyonu kendi kendine geçer mi?
Vücut direncinin yüksek olduğu kişilerde komplike olmayan idrar yolu enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 25-30’u antibiyotik kullanmadan iyi sıvı alımı ile düzelir. Ancak tekrarlama ve kronikleşme ihtimali tedavi alanlara göre daha yüksek olmaktadır.
-İdrar yolu enfeksiyonu hangi yaş gruplarında gelişir?
10 yaşına kadar çocukların yaklaşık yüzde 3’ünde idrar yolu enfeksiyonu görülür. Doğumdan itibaren ilk 3 ayda erkek çocuklarda sık ortaya çıkarken sonrasında kızlarda daha yaygın görülür. Erkeklerde prostat şikayetlerinin belirdiği 50’li yaşlardan sonra sıklık artarken, kadınlarda ilk görülme sıklığı artışı cinsel ilişki başlaması ile olur ve daha sonra menopoz ile tekrar görülme sıklığı artar.
– Hangi cinsiyette daha sık ortaya çıkar?
Kadın genitalinin anatomik olarak enfeksiyona daha açık olması ve kadın idrar yolunun kısa olması nedeniyle kadınlarda daha sık görülür.
-İdrar yolu enfeksiyonunun tedaviye rağmen tekrarlama olasılığı var mıdır?
Ne yazık ki tedavi edilmeyen veya nedeni ortadan kaldırılamayan idrar yolu enfeksiyonları tekrarlama eğilimi gösterir.
-İdrar yolu enfeksiyonu kısırlığa sebep olur mu?
İdrar yolu enfeksiyonu eğer cinsel yolla bulaşmış ve genital organlarda tutulum oluşturmuşsa kısırlığa neden olabilir.
-Hamilelerde ortaya çıkan enfeksiyon düşüğe sebep olur mu?
Hamilelerde ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonu septik bir tablo oluşturur ve vücuda yayılırsa erken doğum ve nadiren düşüğe de neden olabilir.
-Enfeksiyon cinsel yolla bulaşır mı?
İdrar yolu enfeksiyonları sıklıkla olmasa da cinsel yolla da bulaşabilir.
-Bitkisel yöntemlerin tedavide yeri var mıdır? Varsa hangi alternatif tedavi yöntemleri kullanılabilir?
Bazı bitkisel desteklerin idrar yolu enfeksiyonu oluşma ihtimalini azalttığı düşünülmekle birlikte bu konuda yeterli bilimsel kanıt henüz bulunmamaktadır.
-Enfeksiyondan korunmak için neler yapılabilir?
Bol sıvı alımı çok önemlidir. Özellikle çocuklarda düzenli işeme ve kabızlığın önlenmesi sağlanmalıdır. Erişkinde ayrıca genital hijyene önem verilmeli, cinsel ilişkide korunmanın önemi unutulmamalıdır.
-Havuza girmek idrar yolu enfeksiyonuna sebep olur mu?
Uygunsuz koşullara sahip havuzlar enfeksiyona neden olabilir veya zemin hazırlayabilir.
-Ayakları üşütmek enfeksiyona sebep olur mu?
Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu hikayesi olanlarda ayak ve karın bölgesini üşütmek enfeksiyon ataklarını tetikleyebilir. Ancak bağışıklık sistemi kuvvetli erişkinde yeni idrar yolu enfeksiyonu oluşumuna neden olduğunu gösteren bilimsel veri bulunmamaktadır.
-Su tüketimi enfeksiyon gelişimini ve tedavisini etkiler mi?
Hem çocuk hem erişkinlerde güne yayarak tüketilen bol sıvı enfeksiyon gelişme ihtimalini azalttığı gibi oluşan enfeksiyonun tedavisini de kolaylaştırır.