İnme ya da diğer adıyla felç dünya çapında ölüm ve sakatlıkların başta gelen nedenleri arasındadır. Ülkemizde her yıl 130 bin kişi inme geçirmektedir.


İnme beyni besleyen damarlardan birinin tıkanması veya yırtılması sonucu oluşan, ilgili beyin bölgesinde fonksiyon kaybı olmasıdır. İnmeler beyin damar tıkanıklığı ya da beyin kanaması olarak görülürler. Beyin kanamalarına kıyasla beyin damar tıkanıklıkları daha sık görülürler.

Yüksek tansiyon, kontrolsüz diyabet, kan yağlarının yüksekliği, obezite, kalp hastalıkları, kanın aşırı pıhtılaşma durumları, bazı iltihabi ve romatizmal hastalıklar ile sigara ve alkol kullanımı inmenin önde gelen nedenleri arasındadır.

Bazı genetik ve romatolojik hastalıklar da kan pıhtılaşmasını artırarak beyinde tıkanıklıklara neden olabilir. Bu tip rahatsızlıkları olan bireylerin de inmeden korunmak için bu hastalıklara özgü tedavinin yanında kan sulandırıcı ilaç kullanmaları gerekebilir.

Beyin anevrizmaları (baloncuk) da inmelerin önemli nedenlerindendir. Bunlar beyin damarlarının cidarını incelterek beyin kanamalarına neden olabilirler. Ailesinde bu tip hastalık öyküsü olan bireylerin kendilerinde de bu tip damarsal bozuklukların olup olmadığını tespit için beyin görüntüleme tetkikleri yaptırması gerekir.

İnmeler genellikle aniden olurlar. En sık inme belirtileri konuşmada peltekleşme, söylenileni anlamama, saçma konuşma, tek taraflı kollarda veya bacaklarda güçsüzlük, uyuşma, görme kaybı, çift görme, bulantı, kusma, yutma bozukluğu, yüzde kaymadır.

İnme belirtileri görülür görülmez hasta hızla acil servise ulaştırılmalıdır.  “Zaman beyindir” ifadesi akılda tutulmalıdır. Ne kadar erken tedaviye başlanır ise hasta için ölüm ve sakatlık riski o kadar azalacaktır.

İnmede en istenmeyen durumlarından biri de tekrarlama risklerinin olmasıdır. İnme geçirmiş bir hasta hiç inme geçirmemiş birine göre daha yüksek inme riskine sahiptir. Bu nedenle inme geçirmiş her hastanın tekrarlardan korunma amaçlı belli aralıklarla nörolojik takiplerini yaptırması gerekir. İnmelerde özellikle kalpteki ritim bozukluklarının tespiti önemlidir. Kalp ritim bozuklukları kalpten beyne ve de diğer organlara pıhtı atmasına neden olmaktadır. İnme geçirmiş hastaların özellikle kalp hastalıkları açısından ayrıntılı tetkik edilmesi, kalp hastalığı olan bireylerin de inme riski açısından değerlendirilmeleri ve artmış risk halinde kan sulandırıcı ilaçlar kullanmaları gerekmektedir.

Kalp hastalıklarından başka boyundan beyne giden damarlarda darlık veya tıkanıklıklar inmeye neden olabilmektedirler. Özellikle tansiyon, şeker, lipid yüksekliği olan, sigara içen bireylerde boyun damarlarında kritik bir darlığın erken tespiti ve tedavisi ileride ortaya çıkabilecek inmeden koruma sağlar.

Son olarak inmelerden korunmak için en önemli adım risk faktörlerinden uzak durmaktır. Şeker hastalığı, hipertansiyonu, kolesterol yüksekliği olan kişilerin ilaçlarını zamanında ve eksiksiz kullanması, doktor kontrollerini aksatmaması gerekmektedir. Bütün bunların yanında stresten uzak durmak ve düzenli spor yapmak inmeden koruma sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir