KALÇA PROTEZİ NEDİR ?
Kalça protezi, kalça ekleminin tam olarak görevini yerine getiremediği durumlarda, bu eklemin yerine vücuda uyumlu olarak üretilmiş metalden yapılan bir platindir. Bu platin hastaya ameliyat ile takılmaktadır. Bu parçaların yerlerine kemik çimentosu denilen maddeyle tutturulanları ve çimentosuz olup kemiğin proteze yapışması şeklinde tutturulanları vardır. Hastanın özellikleri dikkate alınarak seçimi ameliyatı yapacak olan ortopedi uzmanına bırakmak gerekir. Total kalça protezi denilen bu yapay eklem ağrısız, rahat bir hareket ve yürüme olanağı sağlar.
Total kalça protezi olarak da bilinen ameliyat, kalça ekleminin ileri derecede kireçlenmiş olduğu ya da hasar gördüğü durumlarda uygulanmaktadır. Ameliyatın başarısı hastanın genel durumu, kemik kalitesi ve ameliyat öncesinde eklemin hareket sınırlarının ne kadar olduğu ile yakın ilişkilidir. Eklem hareket açıları fazla sınırlanmadan ve kemiklerinde şekil bozuklukları çok fazlalaşmadan total kalça protezi ameliyatı yapılan hastalardan elde edilecek hareket rahatlığı ve günlük kullanım, ileri derecede hareket kısıtlılığı ve şekil bozuklukları meydana gelen hastalardan daha iyi olmaktadır.
KALÇA PROTEZİ AMELİYATI HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?
Kalça protezi ameliyatı, kalçasında şiddetli ağrı görülen kişilere uygulanmaktadır. Ayrıca hareket kısıtlığı, bacakta kısalık, topallama durumlarında da uygulanabilmektedir.
KALÇA PROTEZİ HERKESE UYGULANIR MI?
Kalça protezi genellikle orta yaştan sonra uygulanmaktadır. Ancak bir üst yaş sınırı da bulunmamaktadır. Kemik gelişimi tamamlanmış olan herkese uygulanabilir. Yoğun olarak displazisi (kalça çıkığı) ya da avasküler nekroz rahatsızlıklarında uygulanmaktadır.
KALÇA PROTEZİ AMELİYATI SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Öncelikle ameliyat sonrasında eve çıkıldığında belirli süre kullanılması gereken koltuk değneklerinin nasıl kullanılması gerektiği hastaya doktoru tarafından detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Hasta, dikkatli bir şekilde belirli bir süre yürüteçle daha sonra da 2 ile 3 hafta arasında desteksiz yürümeye başlayabilecektir. Hastanın hafif sporlar yapabilmesi içinse ancak dört ayın geçmiş olması gerekir. Bu sürelerden önce hasta, oturup kalkarken kesinlikle tutunabileceği yani ona destek sağlayan çok alçak olmayan sandalye ya da koltuk kullanmalıdır.
Hasta banyo olurken de yüksek duş sandalyesi kullanmalı ya da ayakta kendine bir destek sağlayarak banyo yapmalıdır. Hastanın ameliyattan sonrası banyo yapabilmesi için de iki haftanın geçmiş olması gerekmektedir.
Ameliyat sonrasında hastanın yatma şekli ise yapılan ameliyatın tekniğine göre farklılık göstermektedir. Sırt üstü uyumaları genellikle en uygun olan pozisyondur. Diğer yatış pozisyonlarında yatmaları için ameliyatın üzerinden zaman geçmesi gerekmektedir.