Kurban Bayramı’nda özellikle et ve tatlı tüketimi artmaktadır. Sağlıklı bir bayram geçirmek için bayram günleri boyunca beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir.

Kurban bayramı sürecini nasıl sağlıklı ve rahat geçirebiliriz?

  1. Öncelikle güne hafif bir kahvaltı bir kahvaltı ile başlamanız, günün sonraki saatlerinde kontrolü kaybetmemeniz adına çok önemli.  Güne kahvaltı etmeden başlarsanız öğle öğününde kendinizi frenlemeniz zor olacaktır.
  2. Ölüm katılığı denilen, hayvanın kesilmesi sırasında oluşan kas kasılması durumunun ortadan kaybolması ve etlerinizin pişince sert olmaması için, tüketmeden önce yaklaşık 12-24 saat kadar beklemesi gerekiyor.
  3. Kesilir kesilmez veya fazla miktarda tüketmek sindirim güçlüğü, mide ağrısı, kabızlık gibi problemlere neden olabilir.
  4. Mümkünse, özellikle de sindirim problemleri yaşamamak için kırmızı eti geç saatlerde değil, öğle yemeğinde tercih etmeye çalışın.
  5. Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Mangalda pişen etlerin kömürleşmemesine dikkat edilmeli – kanserojen madde oluşumuna neden oluyor.
  6. Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır.
  7. Kekik, karabiber, kimyon, kırmızıbiber gibi baharatlar, defneyaprağı, fesleğen gibi otlar etinizi hem daha lezzetli hem de daha sindirilebilir hale getirmeye yardımcı olabilir.
  8. Et tüketiminiz günde en fazla 3-5 köfte kadar veya 15-20 parça kuşbaşı et kadar olmalıdır ki bu da yaklaşık 100-150 gram kadar bir miktardır.
  9. Sakatat tüketimi de bayram boyunca artmaktadır. Ancak özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.
  10. Kırmızı et tüketimini dengeleyebilmek, hazımsızlığın önüne geçebilmek için posa açısından zengin sebze ve meyve tüketimi arttırılmalı.
  11. Yine ette c vitamini yetersiz olduğu için salatayla beraber tüketilmeli. Demirin emilimini arttırır.
  12. Bayram ziyaretlerine aç gitmemeye dikkat edin.
  13. Şerbetli tatlılardan uzak durun.  Tatlı olarak sütlü tatlı veya meyve tercih etmeye çalışın. 
  14. Fazla miktarda çay ve kahve tüketimi idrar söktürücü etkileri nedeniyle vücuttan fazlaca su kaybedilmesine neden olabilir.
  15. Günlük 2-3 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin.
  16. Her gün yürüyüş yapmaya özen gösterin.
  17. Lütfen evinize gelen insanlara yiyecek ikramı konusunda aşırı ısrar etmeyin. Dışarda kendinize gelen ısrarlara da kapılmamaya çalışın.

Dengeli beslendiğiniz iyi bayramlar diliyorum.

Diyetisyen Nimet KÜLTEKİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir