- Foliküler kist (Fonksiyonel kist): Basit ve kompleks yumurtalık kistleri ergenlerde yaygındır. Ergenlerdeki yumurtalık kistlerinin çoğu, olgunlaşan folikülün yumurtlayıp tutulamaması sonucu oluşan folikül kistidir. Normal olgun bir folikül 2 – 3 cm çapında olabilir.
- Korpus luteum kistleri; yumurtlamadan sonra oluşan korpus luteumda sıvı birikiminden kaynaklanır. Korpus luteum kistleri, korpus luteuma kanama olursa 5 – 12 cm çapa ulaşabilir.
- Endometriomalar (Çikolata kistleri)
- İyi huylu yumurtalık tümörleri:
- Matür teratomlar (Dermoid kistler)
- Seröz ve müsinöz kistadenomlar
- Tekoma – Fibroma
- Kötü huylu yumurtalık tümörleri:
- Epitelyal karsinom
- Kötü huylu yumurtalık germ hücre tümörü
- Kötü huylu seks kord stromal tümörü
Ergendeki yumurtalık kistleri asemptomatik olabilir (tesafüden bulunabilir) veya adet düzensizlikleri veya pelvik ağrıya neden olabilir. Büyük kistler alt karın bölgesinde idrar sıklığına, kabızlığa veya basınç hissine neden olabilir.
Adneksiyal kitlenin yönetimi:
Adneksiyal bir kitlenin yönetimi; kliniğe, hastanın aciliyetine, kitlenin tipine, hastanın yaşına, kitledeki malignite kriterlerine göredir.
Riskin değerlendirilmesi:
- Tv – ultrason: Adneksiyal bir kitlenin malignite şüphesinin derecesini belirlemek için kullanılan en önemli değerlendirme yöntemidir.
- Tümör belirteçleri: CA 125; epitelyal yumurtalık kanserinin saptanması için en yaygın kullanılan tümör belirtecidir.
- Cerrahi: İlk değerlendirmeden sonra kitlesi malignite açısından yüksek risk kriterleri içeren hastalar için cerrahi eksplorasyon gereklidir. Cerrahi değerlendirme kesin bir histolojik tanıya izin verir. Malignite varsa cerrah evreleme ve sitoredüksiyon ile devam edebilir.
- Takip: Yumurtalık kanseri olasılığının düşük göründüğü, ancak tamamen dışlanamayan hastalar; seri pelvik ultrason ve serum tümör belirteçi ile sürekli gözetim altında tutulmalıdır.