Servikal ve vajinal sitoloji (CVS):  

      Servikal sitoloji, servikal kanser ve premalign servikal lezyonlar için standart tarama testidir. İnsan papilloma virüsü testi (HPV testi) de artık rahim ağzı kanseri taramasına dahil edilmiştir.

      Rahim ağzı kanser taraması; rahim ağzındaki kanser öncesi değişiklikleri (örneğin, rahim ağzı displazisi) tesbit ederek genellikle rahim ağzı kanseri gelişmeden önce tedaviyi mümkün kılar. Taramada servikal sitoloji (PAP testi), İnsan papilloma virüsü testi (HPV testi) veya iki testin kombinasyonu (çift test – kotest) kullanılır.

      Spekulum muayenesi sırasında servikal sitoloji (CVS) ve HPV testi için hücre örnekleri alınır. Servikal sitoloji için her iki yöntem için de hücreler, neoplazi için en fazla risk altındaki alan olan transformasyon bölgesini (skuamokolumnar bileşke) değerlendirmek için serviksin ektoserviks ve servikal kanalın (endoserviks) dış yüzeyinden elde edilir.

      Klinik yaklaşım:

      Tarama test sonuçlarının değerlendirilmesi:

      Rahim ağzı kanseri riski, test sonuçlarına göre belirlenir ve bu, değerlendirme veya yönetimde bir sonraki adımın seçilmesi için rehberlik eder. Sonraki adım seçenekleri; sürekli rutin tarama, aktif izleme (daha sık ve/veya ek testler), kolposkopi ve gerekirse servikal biopsi veya hemen tedavi (örneğin, servikal konizasyon, ablatif tedavi) dahil olmak üzere farklı klinik eylem düzeylerini içerir.

      İnsan papilloma virüsü (HPV):  

  • Rahim ağzı kanserine neden olan yüksek riskli (onkojenik veya kanserle ilişkili) tipler: Yaygın tipler: 16,18,31, 33, 35, 39, 45, 51. 
  • Düşük riskli (onkojenik olmayan) tipler: Yaygın tipler: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir