1. Kişisel temizliğe her ortamda dikkat edin.
Tatile giderken konaklama yeri size ait değilse seçilen yer ile iletişime geçmek ve internetten yorumlara bakmak fikir sahibi olmanıza yardımcı olabilir. İlk olarak odaların temizliğinden ve havuz varsa düzenli olarak gerekli bakımın yapıldığından emin olun. Konaklama seçeneği ne olursa olsun sabun, şampuan, diş macunu gibi ürünleri yanınızda götürmeyi unutmamalısınız. Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü başta olmak üzere virüsler ve bakteriler ellerde ve çeşitli yüzeylerde çok fazla yer alır. Temas edilen alanlar sürekli hijyenik tutulmalı, hastalıklardan korunmak adına tatilde de eller sık sık sabunlu suyla ve dezenfektanlarla temizlenmelidir. Havuz ve deniz kullanımı sonrası mutlaka duş alınmalı ve kuru giysiler giyilmelidir. Kadınlarda genital temizlik ürünleri ile havuzdan enfeksiyon ve mantar kapma riski en aza indirilebilir. Genital enfeksiyonlardan korunmak için temiz olmayan tuvaletler kullanılmamalı ve ıslak mayolarla uzun süre vakit geçirilmemelidir. Tatil süresince diş sağlığı da asla ihmal edilmemeli ve mutlaka seyahat için diş fırçası ve diş macunu bulundurulmalıdır.
2. Yüksek kalorili sıvıların tüketimini azaltıp su tüketimini artırın.
Sıcak yaz aylarında şekerli, gazlı ve alkollü soğuk içeceklerin sık sık tüketilmesi kulağa serinletici gelse de fazla enerji alımına sebep olur. Vücuda alınan fazla enerji günlük aktivitelerle harcanmadığında ağırlık fazlası olarak vücuda geri döner ve tatil dönüşü kilo alımıyla sonuçlanır. Kalorisi yüksek sıvıları tüketmek yerine su ve sade maden suyu tüketimini artırmakta fayda var. Ter ile vücuttan atılan suyun yerine konması ihmal edilmemeli.
3. Yerel ve popüler yiyecekleri kontrollü tüketin.
Sadece sıvıların değil besinlerin de yüksek kalorili seçenekleri daha az tercih edilmelidir. Güneşle uzun süre temas etmiş yiyeceklerde bakteri üreyecek ve tüketimi hastalıklara davetiye çıkaracaktır. Mümkün olduğunca az pişmiş ya da sokakta satılan sıcakta beklemiş yiyecekleri tüketmekten kaçınmalısınız. Meyveleri tüketmeden önce mutlaka kabukları soyulmalı ve suyla yıkanmalıdır. Ne olduğu bilinmeyen meyveler ise tüketilmemelidir. Tatil sürecinde fast-food tüketimini artırmak yerine bol sebze tüketilmesi ve kaliteli protein alınması tatil dönüşü tartıda istenmeyen sonuçlarla karşılaşılmasının önüne geçer. Tatil konumuna bağlı değişen kültürel yiyecekler tüketilirken aşırıya kaçılmamalı ve tokluk hissedildiğinde ise tüketime son verilmelidir. Gün içerisinde çok fazla yeni yiyecek denemek midenizin tepki göstermesine neden olabilir. Alışkın olmadığınız tatları ise belirli zaman aralıklarıyla tüketmeye özen gösterin.
4. Probiyotik ürünler tüketmeye özen gösterin.
Bağırsak dostu bakterileri probiyotik ürünler yoluyla vücuda almak bağırsak sorunlarının önüne geçmeye yardımcı olabilir. Probiyotik ürünlerden en bilinenler kefir ve yoğurt olsa da en yüksek etkiyi almak için tatile gitmeden önce doktorunuzdan, eczanelerde satılan probiyotik takviyeler hakkında mutlaka öneri almalısınız. İçme sularının kaynağının belli olması, hijyenik satıcılardan alınan yiyecekler, gerekli görüldüğünde probiyotik kullanımı sizi tatilde olası bağırsak sorunlarından korumaya destek olabilir.
5. Gerekli önlemleri alarak güneş ışınlarından uzak durun.
Güneş ışınları D vitamini sentezinde ne kadar rol oynasa da yanlış zamanda maruz kalındığında sağlığı önemli oranda riske atabilir. Vücudu zararlı ışınlardan korumak için UVA ve UVB korumalı güneş kremleri kullanılmaya özen gösterilmeli. Bronzlaşmak için güneş ışınlarının dik gelmediği saatler seçilmeli ve güneş kremi sürmeye dikkat edilmeli. Güneş kremi güneşe çıkılmadan sürülmeli, 40-80 dakikada bir yenilenmeli ve hemen ardından denize veya havuza girilmemelidir. Sadece vücut değil gözler de güneşe karşı oldukça hassas olabilir. UV ışınlarından koruyucu bir gözlükle, gözler de güneş ışınlarından mutlaka korunmalıdır. Güneş alan alanlarda bulunurken mutlaka şapka kullanılmalı, güneşe maruz kalma süresi minimuma indirilmelidir.
6. İlaç ve ilkyardım çantanızı yanınızdan ayırmayın.
Doktor tarafından reçete edilen ilaçlarınızı mutlaka tatile giderken yeterli miktarda yanınızda götürmeye özen göstermelisiniz. Gün ve saati aksatılmadan tatil süresince de kullanımına devam edilmelidir. Sadece ilaç değil kontakt lens kullanılıyorsa da yedek lens, lens solüsyonu, göz numarasına uygun bir gözlük ve lens kabınızı da yanınızda götürmelisiniz. Denize ve havuza kontakt lens ile girmek gözün enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Denize girmeden önce çıkarılmalı ve solüsyonunda bekletilmelidir. Gözlerde beklenmeyen bir kızarıklık ve kaşıntı durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. İhtiyaç olmayabilir gibi gözükse de ufak yaralanmalar da tatilde yaşanabilir. Acil durumlar için yanınızda mutlaka bir ilkyardım çantası bulundurun.
7. Böceklere karşı da kendinizi koruyun.
Gidilen tatil bölgesine bağlı olarak çeşitli sinekler ve böceklerle karşılaşma ihtimaliniz olabilir. Böcek ve sinek ısırıklarına karşı koruyucu spreyler kullanarak olası ısırıklardan korunabilirsiniz. Yaz aylarında güneş kremi, böcek kovucu spreylerden önce uygulanmalı ve kene ısırması gibi durumlarda müdahale edilmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Sadece böcekler değil bilinmeyen bitkiler ve çiçeklerle temastan sonra da eller temizlenmeli ya da bitkilerle temastan kaçınılmaya özen gösterilmelidir. Zehirli bitkilerle temasta bulunduğunuzda sağlığınız ciddi anlamda riske girebilir.
8. Sürekli aktif olun.
Tatil, fiziksel ve mental olarak dinlendirir fakat tatil dönüşü yorgunluğun önüne geçilmeye dikkat edilmeli. Tatilde hareketsiz bir yaşama alışan vücut eski tempoya dönmekte zorlanacaktır. Dolayısıyla tatilde fiziksel olarak aktif olmanız gerekir. Sahil yürüyüşleri yapmak, yakın mesafelere yürüyerek gitmek, asansör yerine merdiven kullanmak, tatil beldesini bisiklet kullanarak gezmek tatil sonrası oluşan tempoda yorgun hissetmenizin önüne geçecektir.
9. Uykusuz kalmayın.
Tatilde uykusuz kalmak günün tadını çıkarmaya engel olurken tatil sonrası yorgunluğa da sebep olabilir. Dolayısıyla günde ortalama 7-8 saat uyumaya özen gösterilmelidir. Tatil, enerji toplamak ve dinlenmek için harika bir fırsat, bu fırsatı iyi değerlendirmekte yarar var.
10. Yaz ishali sizi korkutmasın.
Konum değişikliği, sıcak hava, havuz, deniz, farklı yiyecekler, kaynağı bilinmeyen içme suları gibi etkenler bağırsak florasını etkileyerek yaz ishaline neden olabilir. Doktor reçeteli ilaçların kullanımı, hijyenik beslenme, kapalı içme sularının tüketilmesi, bol su alımı, güneş ışınlarına maruziyetin azaltılması yaz ishali riskini ortadan kaldırabilir. Ateş, diyare (ishal), kusma gibi semptomlar varsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.